Uzroci gubitka sluha

Pregled razloga zbog kojeg Vi ili Vaši najbliži možete imati gubitak sluha.


Poslušajte kako čujete

Možete čuti samo ono što i čujete. Iz tog razloga imate osjećaj da čujete dobro, iako možda već i imate lakši gubitak sluha. Vaš mozak se prilagođava novonastaloj situaciji i nadomještava slabiji signal koji dolazi iz Vaših ušiju. Nakon nekog vremena Vaš mozak zaboravlja slušati, jer više ne zna kako zvuče riječi. 

Gubitak sluha može biti rezultat oštećenja na nekom od sljedećih dijelova uha:


Uzroci u vanjskom uhu

Tipični problemi kod vanjskog uha (outer ear) uključuju začepljenja uzrokovana ušnim voskom i infekciju slušnog kanala. Obično, rješavanje ovih problema je veoma lako. Ali, važno je djelovati brzo da bi se izbjeglo oštećenje sluha.

 

Uzroci u srednjem uhu

Upala, tekućina iza bubnjića, perforacije bubnjića i otoskleroza (abnormalni rast košćica u srednjem uhu) najčešći su uzrok problema koji se upliću u rad srednjeg uha (middle ear). Većina problema s vanjskim i srednjim uhom može se riješiti uspješno s lijekovima ili operacijom. Ako to nije moguće, trajni gubitak sluha se u većini slučajeva može nadomjestiti sa slušnim pomagalima.

Uzroci u unutarnjem uhu

Većina problema sa sluhom tiče se unutarnjeg uha (inner ear). Najčešći uzrok je prirodni process starenja. Glasna buka, uzimanje nekih lijekova ili frakture lubanje također imaju negativni utjecaj na sluh. Ovi utjecaji oštećuju fine dlačice u pužnici i utječu na prijenos signala do slušnog živca. Problemi uzrokovani oštećenjima unutarnjeg uha ne mogu se riješiti lijekovima. Ipak, ova vrsta gubitka sluha može se ispraviti sa slušnim pomagalima u većini slučajeva.Gubitak sluha uzrokovan problemima u vanjskom i srednjem uhu zove se konduktivni gubitak sluha. Oštećenje unutarnjeg uha zove se perceptivni gubitak sluha. Ako su prisutna oba oštećenja, to stanje nazivamo mješoviti gubitak sluha.


Potražite stručnu pomoć

Stručnjak za slušna pomagala pomoći će Vam odabrati najbolje rješenje za Vas. U obzir će se uzeti Vaše slušne potrebe, mogućnosti, način života i individualni dojam zvuka.